Mikrotik - IPOE KPN ZAKELIJK

Gemaakt door Daniël Kuiper, Gewijzigd op Do, 1 Aug om 2:10 PM op Daniël Kuiper

IPoE staat voor Internet Protocol over Ethernet, deze methode wordt gebruikt door KPN om snelheden boven de 100Mbps aan te bieden. In het verleden was het voor een KPN verbinding noodzakelijk om de internetverbinding op te bouwen middels PPPoE (gebruikersnaam + wachtwoord).

IPoE i.c.m. IP Routed Subnet
Bij een IPoE verbinding op basis van een IP Routed Subnet heeft u de mogelijkheid om een LAN client (PC of server) een publiek IP-adres te geven. Deze PC of server is vervolgens rechtstreeks vanaf het internet bereikbaar op dit IP-adres.

1. Ether2 is de link naar de router van KPN wat het verbindingsnetwerk met KPN vormt.

/ip address
add address=145.54.111.62/30 interface=ether2 network=145.54.111.60

2. Maak een default route naar de router van KPN.

/ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=145.54.111.61 scope=30 target-scope=30 comment="KPN IP Route"

3. Nu moeten we een SRC-NAT regel aanmaken via ether2 die zorgt voor de communicatie naat het internet m.b.v. de         publieke IP adressen van de klant.

/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=ether2 action=src-nat to-addresses=31.149.115.137

LET OP: Masquerade kun je niet meer gebruiken omdat anders het IP adres van ether2 (145.54.111.62) mee naar buiten wordt gestuurd en die is niet routeerbaar over internet. Hierboven word 31.149.115.137 maar je kan natuurlijk ook het hele subnet 31.149.115.136/29 invullen of meerdere NAT regels maken die gericht adressen naar buiten sturen voor specifieke hosts of subnetten.

Als je via de publieke IP adressen van de klant Servers binnen het LAN netwerk bereikbaar wil maken kun je daar gewoon op ether2 dst-nat regels voor configureren.